Artėjančios gražiausios metų šventės šeimininkes kasmet verčia sukti galvą, kaip namo sugužėjusius šeimynykščius sutikti prie šventinio stalo, kuris būtų ir skanus, ir netikėtas, ir tuo pat metu tradicinis. Iš kartos į kartą perduodami receptai – svarbi švenčių dalis. Visgi šventės yra puiki proga išmėginti ir naujus, sveikesnius ir nenuobodžius skonius, paragauti netradiciškai pagamintų patiekalų.
Mitybos ekspertė: lietuviai mėgsta žuvį. Tik to dar nežino
„Valgykite daugiau žuvies!“ – visos kaip viena tvirtina įvairios sveikatos organizacijos. Visgi šioms rekomendacijoms kol kas paklūsta retas lietuvis, o likusieji dažniausiai atkerta: „Juk mėsa daug skaniau“. Tuo tarpu gero maisto ekspertai blankią lietuvių meilę žuviai aiškina klaidingu pirmuoju įspūdžiu. „Daugeliui mūsų žuvis atrodo neskani, nes, pavyzdžiui, vaikystėje valgėme prastos žuvies, ar nežinome, kaip tinkamai ją išsirinkti ir paruošti“, – tvirtina sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.
Pilno grūdo produktai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką
Šiuolaikinis gyvenimo tempas ir nesubalansuota mityba veda prie dažnėjančių širdies ir kraujagyslių ligų. Naujausi tyrimai atskleidė, kad šių ligų gali padėti išvengti pilno grūdo produktais praturtinta mityba. Antsvorio turintiems žmonėms iki 50-ies metų širdies ir kraujagyslių ligų rizika žymiai sumažėja, jeigu jų mityboje rafinuotų grūdų produktai pakeičiami pilno grūdo produktais.
Kaip namuose paruošti profesionalaus virtuvės šefo patiekalus?
Turbūt kiekvienas esame patyręs nusivylimą, kai bandant paruošti televizijoje matytą ar žurnale perskaitytą žymaus šefo receptą rezultatas neišeina labai džiuginantis. Žymūs virtuvės šefai naudoja profesionalią įrangą, kuri, pasirodo, padaro daugiau darbo nei galima numanyti. Vis dėlto viena paslaptis yra – dažniausiai žinomi virtuvės profesionalai patiekalus ruošia kepdami juos vakuume. Ar namuose įmanoma ruošti maistą šiuo būdu?
Jaukiems rudens vakarams – keletas puikių pyragų receptų
Atėjus ilgų rudens vakarų metui, daugiau laiko galime skirti eksperimentams virtuvėje, o ir šviežių rudeniškų daržo gėrybių dar gausu. Tinklaraščio Maistoklubas.lt autorė Ilona Juciūtė dalijasi keletu puikių rudeniui tiksiančių pyragų receptų.
Keletas gudrybių, kaip apgauti skrandį
Tie patys produktai gali būti sveiki, bet gali ir tukinti. Dažnai produktus sugadiname netinkamai juos paruošdami. Pasaulinės diabeto dienos proga spaudos konferencijoje „Kaip apgauti skrandį“ specialistai atskleidė mūsų klaidas, kurias darome ruošdami maistą ir taip gadiname savo sveikatą.
Persikų pyragas
Gaminimo eiga:
- Sumaišykite sviestą su cukrumi, įmuškite kiaušinius ir suberkite miltus su kepino milteliais. Sudėkite vanilinį cukrų ir jogurtą. Viską išmaišyti elektriniu plaktuvu.
- Į kepimo indą (pateptą sviestu) supilti tešlą ir sudėlioti pjaustytus vaisius.
- Kepkite 185 °C temp. įkaitintoje orkaitėje 45 minutes.
Purus varškės apkepas
- Varškė, 500 gramų
- Kiaušiniai, 4 vienetai
- Razinos, 1 sauja
- Cukrus, 8 valgomieji šaukštai
- Grietinė, 3 valgomieji šaukštai
- Krakmolas, 2 valgomieji šaukštai
- Vanilinis cukrus, 2 arbatiniai šaukšteliai
- Cukraus pudra, 1 arbatinis šaukštelis
Ar visas greitai paruošiamas maistas blogas?
Egzistuoja nuomonė, jog šiuolaikinio žmogaus gyvenimo ritmas tampa vis greitesnis. Tačiau pastarųjų dešimtmečių moksliniai žmonių sveikatos tyrimai rodo visai ką kita. Panašu, kad kalbėdami apie greitą gyvenimo ritmą iš tiesų kalbame apie didelį informacijos srautą dėl šiuolaikinių išmaniųjų technologijų bei sumažėjusią fizinę veiklą. Dažnas mūsų kiekvieną darbo dieną praleidžia prie kompiuterio, sėdimoje pozicijoje, vartojame vis daugiau riebaus ir saldaus maisto, tokiu būdu didindami lėtinių ligų atsiradimo riziką, neretai pradedame tukti. Žmogui svarbu ne tik daug judėti, bet ir valgyti naudingųjų maisto medžiagų turintį maistą, atsižvelgiant į jo kaloringumą.
Ar greitai paruošiamas maistas gali būti geras? Į svarbiausius klausimus apie tai atsako sveikos mitybos specialistas Artūras Sujeta.
Lietuvoje kava prieš arbatą laimi triuškinančiu santykiu
Senas vaistažolių rinkimo ir vartojimo tradicijas turinčios Lietuvos pirkėjų krepšeliuose visiškai dominuoja kava. Tarptautinės rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen“ vertinimu, kavai šalyje tenka apie 90 proc. pardavimų, vertinant bendrą metinį parduodamos kavos ir arbatos kiekį.
Antroji veganų mugė – jau gruodį
Rugsėjį Vilniuje šurmuliavo pirmoji veganų mugė „Vegfest LT“, o lygiai už mėnesio – gruodžio 3 d. augalinės mitybos mėgėjai rinksis į dar vieną renginį – „Vegfest LT“ kalėdinę mugę. „Ji bus dar didesnė ir gausesnė nei pirmoji“, - žadėjo mugės sumanytoja Ventė Viteikaitė.
Mėsos ir kaulų sultinys uždarytoms sriuboms
½ kg mėsos su kaulais, 2 svogūnai, 1 morka, ½ petražolės, truputis poro ar saliero, 5–10 pipirų, 1 lauro lapelis, 3 l vandens, druskos.
Mėsos sultinį galima virti iš visų rūšių mėsos su kaulais.
Mėsa šaltu vandeniu nuplaunama, kaulai sukapojami, viskas sudedama į puodą, užpilama šaltu vendeniu, uždengus užvirinama ant kaitrios ugnies, nugraibomos putos, ir viskas toliau verdama ant mažos ugnies. Verdant sultinį, kelis kartus nugraibomi atsiradę riebalai, nes jie ilgai verdami sultiniui suteikia šarminį skonį. Nugriebtus riebalus galima panaudoti daržovių spirginimui.Nuvalytos, stambiai supjaustytos prieskoninės daržovės, o paskui pipirai, lauro lapeliai ir druska sudedami baigiant virti, kad mažiau išgaruotų kvapiųjų medžiagų. Verdama mažiausiai 2–3 valandas.
Trys sriubos rudeniui
Morkų sriuba-piurė
Svarbu, kad morkos būtų itin kokybiškos, nes nuo to priklauso ir sriubos skonis, ir spalva. Jei šią sriubą gaminsite vasarą, iš šviežių jaunų morkyčių, sriubos spalva bus ryškiai oranžinė, o skonis – saldokas. Jei gaminsite iš subrendusių šviežių morkų, sriuba išeis labiau geltona nei oranžinė ir ją teks šiek tiek pasaldinti.
Baklažanų suktinukai
Gaminimo eiga:
- Baklažaną supjaustome išilgai, per visą ilgį, maždaug 5 mm storio griežiniais.
- Sudedame į pasūdytą vandenį ir paliekame maždaug 10-15 minučių. Išimame ir nusausiname.
Purus obuolių pyragas su perliniu cukrumi
Ingredientai skirti 24 cm apvaliai formai.
Paruošimo laikas: apie 45 min..
Porcijų skaičius: 8
Lazanija su Bolonijos padažu
Paruošimo laikas: apie 1 val.
Porcijų skaičius: 4
Kopūstų rauginimas: kaip pasirinkti, kuo pagardinti, kokia nauda
Jei dar neužsiraugėte žiemai kopūstų – pats laikas tai padaryti dabar. Prekybos vietose šiuo metu rasite pačių tinkamiausių, rauginimui vėlyvųjų veislių kopūstų, kurie dar visai neseniai pūpsojo Lietuvos ūkininkų laukuose.
Vėlyvųjų ir vidutiniškai vėlyvųjų rūšių kopūstai raugimui tinka geriausiai, nes yra patys tvirčiausi.
Moliūgų sriuba su maskarponės sūriu
Ingredientai:
Vištiena su saldžiarūgščiu padažu
Reikės:
- Vištienos filė;
- Kiaušinių baltymų;
- Krakmolo;
- 2 šaukštų medaus;
- 4 skiltelių česnako;
- 2 stiklinių apelsinų arba ananasų sulčių;
- 2 a.š. sojų padažo;
- 1 a.š. acto;
- Aliejaus kepimui;
- Ryžių;
- Druskos;
Pipirai – ir nuo peršalimo, ir nuo sodo kenkėjų
Anglų rašytojo Luiso Kerolio apysakoje vaikams „Alisa stebuklų šalyje“ mergaitė apsilankiusi pas hercogienę išgirdo keistą dainelę: „Gerai į kailį reikia įkrėst, Jei čiaudėt ima vaikas, Bet jei pipirų jis norės, Reik duot, teuosto sveikas!“ Literatūriniame kūrinyje šie žodžiai skamba labai beprotiškai, tačiau ir juose galima įžvelgti pagiriamąjį žodį pipirams.
Vyniotinis su moliūgų biskvitu ir grietininiu citrininiu kremu
Gaminimo eiga:
- Moliūgo tyrė: neluptą moliūgą supjaustome dideliais gabalais ir kepame 190 - 200°C orkaitėje apie valandą, arba kol suminkštėja.
- Moliūgą atvėsiname ir šaukštu išskobiame minkštimą.
- Sumalame blenderiu iki tyrės konsistencijos. Tyrę galima užšaldyti šaldymo kameroje.
Keptos makaronų kriauklelės su sūrio padažu
Gaminimo eiga:
- Virkite makaronus al dente (išsaugant kietumą), tada juos nusunkite ir padėkite į šalį.
- Supjaustykite svogūną ir česnaką bei pakaitinkite keptuvėje aliejų. Po to sudėkite supjaustytus grybus ir kepkite, kol iš jų išgaruos visas skystis.
Kaip nesuklysti gaminant trintą sriubą?
Dažno vaikystėje nemėgtos, bet suaugus įvertintos sriubos šiandien išgyvena kulinarinį atgimimą. Net ir tie, kurie išsijuosę kartoja, kad mamos sriuba skaniausia, kartais džiugiai nustemba restorane paragavę iš pirmo žvilgsnio keisto ingredientų derinio trintos sriubos dubenėlyje. Deja, eksperimentuoti gaminant sriubas namuose drįsta ne kiekvienas – bijo suklysti ir nuvilti namiškius ne kokiu rezultatu. Yra vos kelios pagrindinės taisyklės, kurių laikantis, kiekviena trinta sriuba bus gardi.
Ką reiškia – žiupsnelis druskos?
Blynų receptai
Blynai. Vien nuo šio žodžio paminėjimo daugeliui žmonių sužimba akys. Šis patiekalas yra komfortiško maisto sinonimas, nesvarbu ar juos valgysite jaukiai ryte įsispyrę į šlepetes, ar mėgausitės jais vakarieniaudami su klegančiais draugais. Blynai vis tiek išliks universaliausiu maistu, užtikrinančiu gerą savijautą.
Naujausios kepimo ant grilio mados: skonių įvairovė ir pagardinimas vaisiniais glajais bei džemais
Kartais atrodo, kad kepti ant grilio yra paprasta ir kiekvienas iš mūsų geba iškepti gardų kepsnį, traškią vištieną ar žuvį, iškepti ant grilio daržoves ar net grilio desertą. Tačiau grilio meistrai kasmet atranda vis naujesnių būdų, kaip kepti ant grilio, kad kepsniai, daržovės būtų skanesni, o pats kepimo procesas reikalauja ne tik meistriškumo, bet ir papildomų priemonių.
Paskutinėms iškyloms gamtoje – paprika ir sūris ant grilio
Graži diena gamtoje ir skanus ant grotelių kepamo maisto dūmas. Vasaros pabaigos orai tokiam malonumui nebuvo palankūs, tačiau spalio pradžia, pasak sinoptikų, leis atsigriebti. Artėjantis savaitgalis numatomas šiltas ir su pragiedruliais – tinkamas paskutinėms iškyloms gryname ore.
Biskvitas
Reikės:
2 kiaušiniai,
200 g cukraus,
200g saldaus sutirštinto pieno
200g grietinės,
2a.s. kepimo miltelių,
230-250g miltų
Rudens klasika – bulvės: kaip nustebinti šeimą netikėtais deriniais?
Jeigu vyktų nuobodžiausių daržovių rinkimai, tikėtina, juos be konkurencijos laimėtų bulvės. Šeimininkės jų paprastai griebiasi tada, kai šaldytuve nebelieka jokių kitų produktų. Tačiau kulinarai neskuba šios daržovės nurašyti. Pasak jų, yra daug bulvių paruošimo būdų bei nemažai pagardų, kuriais paskanintos bulvės nustebins netikėtu skoniu. Kokie jie?
„Gefiltefiš“ – įdaryta žuvis ar kukulis? Domimės litvakų virtuvės paslaptimis
Kulinarijos, kaip ir žmonijos, istorijoje aktualus yra išlikimo klausimas. Išlieka stipriausi ir skaniausi?! Bet kaip paaiškinti pilkai rausvos masės su morkos griežinėliu ant viršaus, sūraus ar saldoko skonio, kartais rožiniuose, o kartais nenusakomos spalvos drebučiuose įrėminto kukulio sėkmę? „Gefiltefiš“ – pasaulio virtuvėse įsitvirtinęs patiekalas: košerinio maisto lentynose galima rasti net kelis jo pavyzdžius ir nė viena šventė europiečių žydų namuose neapseina be šio valgio.
Beatos gardžioji naminė uogienė „Asorti“
- Paruošimo laikas:Daugiau nei 1 val.
Ingredientai:
- Uogos, įvairios,2 kilogramai
- Cukrus, “Dansukker”,1 kilogramas
- Vanilinis cukrus, “Dansukker” su natūralia vanile,1,5 valgomojo šaukšto