Mėsos ir kaulų sultinys uždarytoms sriuboms

½ kg mėsos su kaulais, 2 svogūnai, 1 morka, ½ petražolės, truputis poro ar saliero, 5–10 pipirų, 1 lauro lapelis, 3 l vandens, druskos.

Mėsos sultinį galima virti iš visų rūšių mėsos su kaulais.

Mėsa šaltu vandeniu nuplaunama, kaulai sukapojami, viskas sudedama į puodą, užpilama šaltu vendeniu, uždengus užvirinama ant kaitrios ugnies, nugraibomos putos, ir viskas toliau verdama ant mažos ugnies. Verdant sultinį, kelis kartus nugraibomi atsiradę riebalai, nes jie ilgai verdami sultiniui suteikia šarminį skonį. Nugriebtus riebalus galima panaudoti daržovių spirginimui.Nuvalytos, stambiai supjaustytos prieskoninės daržovės, o paskui pipirai, lauro lapeliai ir druska sudedami baigiant virti, kad mažiau išgaruotų kvapiųjų medžiagų. Verdama mažiausiai 2–3 valandas.

Išviręs sultinys nukošiamas, nes vasaros metu paliktas su daržovėmis net tą pačią dieną gali surūgti.

Jei sultinys laikomas keletą dienų, tai riebalų geriau nenugriebti, nes jie apsaugo sultinį nuo greito prarūgimo.

Iš sultinio išgriebti kaulai gali būti panaudojami dar kartą sriuboms virti. Minėtu būdu išvirtas sultinys esti tinkamas balintoms sriuboms ir padažams. Sultinyje virtą mėsą galima patiekti kaip antrąjį patiekalą su aštresniais padažais, pavyzdžiui, krienų, svogūnų, pomidorų arba panaudoti pyragėlių, lietinių, virtinių ir kitų valgių įdarams gaminti.

 

Kaulų sultinys uždarytoms sriuboms

800 g kaulų, 2 svogūnai, 1 morka, ½ petražolės, po mažą gabalėlį poro ir saliero, 5 – 10 pipirų, ½–1 lauro lapelis. 3 – 4 l vandens, druskos.

Kaulai nuplaunami šaltu vandeniu, smulkiai sukapojami, sudedami į šaltą vandenį, ir viskas užvirinama. Riebalai ir putos nugraibomi. Sultinys verdamas 4 – 6 valandas. Baigiant virti sudedamos nuvalytos prieskoninės daržovės, o paskui kvapnieji prieskoniai ir druska. Išviręs sultinys nukošiamas.

     Trumpiau verdamus kaulus reikia panaudoti antrą kartą, nes juose, trumpai verdant, lieka daug neištirpusių maisto medžiagų.

     Kaulų sultinys naudojamas spirgintoms ir grietine balintoms (uždarytoms) sriuboms gaminti.

 

Daržovių sultinys uždarytoms sriuboms

½ kg prieskoninių daržovių (2 svogūnai, 4 morkos, ½ saliero, ½ poro, 1 petražolė), ½ šaukšo riebalų. 2–3 l vandens, druskos.

Nuvalytos daržovės smulkiai supjaustomos, 5 min. pakepinamos riebaluose, tada užpilamos vandeniu, pasūdomos ir viskas verdama puę valandos. Išvirus nukošiama.Sultinys tinka balintoms sriuboms ir padažams.

Virtos sultinyje daržovės sunaudojamos mišrainėms ir virtų daržovių salotoms gaminti.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode