Šunų mitybos racionas – į ką reikia atkreipti dėmesį?

Naminiai gyvūnai užima svarbią vietą kiekvieno mūsų šeimoje, todėl dauguma žmonių savo keturkojams siekia visko, kas yra geriausia: įvairūs žaislai, minkščiausi guoliai, spalvingi pavadėliai ir skanėstai – palepinti augintinį norisi kone kasdien. Visgi vienas daugiausiai klausimų ir diskusijų keliančių aspektų yra tinkama ir subalansuota keturkojų mityba: koks maistas geriausias, o kokių ingredientų vertėtų vengti? Apie viską – šiame straipsnyje.

Super premium kokybė – vienas svarbiausių aspektų

Paprastai šunys yra aktyvūs, daug judantys, viską nuolat tyrinėjantys keturkojai, todėl tiek jiems augant, tiek subrendus reikia užtikrinti pilnavertį maistinių medžiagų, mineralų bei vitaminų kiekį maiste. Pačiam šeimininkui gali tai padaryti būti sunku, kadangi keturkojų mityba gerokai skiriasi nuo žmonių. Taigi veterinarai rekomenduoja rinktis sausą šunų maistą, pažymėtą super premium ženklu, reiškiančiu šimtaprocentinę kokybę.

Tiesa, renkantis sausą maistą taip pat yra keletas esminių taisyklių, kurias reikėtų žinoti. Viena jų – atsižvelgti į jūsų keturkojo šeimos nario amžių bei veislę. Jaunikliams reikia žymiai riebesnio, maistingesnio pašaro, todėl privaloma pirkti specialiai mažiems šuniukams skirtas sauso maisto linijas. Praktiškai kiekvienas super premium klasės gamintojas turi išskyręs specialų maistą jaunikliams, todėl pasirinkimas yra be galo platus – daug variantų galite rasti ir petcity.lt el. parduotuvėje.

Taip pat skiriasi ir suaugusių šunų bei senjorų sausas maistas. Pavyzdžiui, senjorams, reikalingos kiek mažesnės granulės, kadangi jiems gali būti pakankamai sunku sukramtyti didelius gabalėlius.

Be to, itin svarbu atsižvelgti į savo šuns veislę. Paprastai yra išskiriamos trys pagrindinės sauso pašaro linijos: pirmoji skirta mažų veislių šunims, antroji – vidutinių, o trečioji – didelių veislių šunims. Priklausomai nuo kiekvienos linijos skiriasi maisto sudėtis ir granulių dydis – vienokios jos reikalingos mažiems šuniukams, o kiek didesnės – didelių veislių augintiniams.

Svarbu įsivertinti šuns aktyvumo lygį

Šuo, kuris medžioja, dalyvauja varžybose ar kitaip aktyviai sportuoja, paprastai sudegina daugiau kalorijų, nei tas, kurio pagrindinė veikla yra gulėjimas ant sofos su savo šeimininku. Taigi, jeigu jūsų šuo fiziškai yra aktyvus, jam reikia maistinėmis medžiagomis turtingo šunų maisto: pasirinkite maistą, kuriame būtų didelis procentas mėsos, daržovių bei papildomų vitaminų.

Tokiais atvejais, kuomet šuns fizinis aktyvumas yra mažas, tinkamai svorio kontrolei išlaikyti galima pasirinkti mažiau kaloringesnį maistą. Tai padės palaikyti tinkamą šuns svorį bei užtikrinti sveikatą.

Verta atsižvelgti ir į tai, ar jūsų keturkojis kastruotas/sterilizuotas – mat atlikus šias operacijas dėl hormonų pokyčių šuo gali priaugti šiek tiek svorio. Todėl sterilizuotiems/kastruotiems gyvūnams taip pat verta rinktis specialias veterinarines dietas.

Ar neturi alergijų?

Alergijos yra gana dažnai šunims pasireiškiantis reiškinys. Paprastai, keturkojai būna alergiški tam tikram mėsos baltimui, todėl pakeitus maistą reikėtų atidžiai stebėti augintinio odos, ausų, kailio būklę, išmatas. Rinkoje yra begalės skirtingų pasirinkimų alergiškiems šunims, pradedant nuo dietinių maistų su liesa kalakutiena, baigiant veganiškais pasirinkimais. Taigi netgi ir pats alergiškiausias šuo ras sau tinkamą variantą.

Kuo paskaninti augintinio maistą?

Veterinarijos gydytojai nerekomenduoja kaitalioti sauso maisto gamintojų ar skonių, kadangi daugumos keturkojų skrandis yra pakankamai jautrus. Visgi kaip ir žmonėms, taip ir augintiniams norisi skanėstų, todėl paskaninti keturkojo kasdienybę galima specialiai tam skirtais skanėstais ar konservais.

Praktiškai kiekvienas sausą šunų maistą gaminantis prekinis ženklas savo asortimente turi didelį konservų pasirinkimą: su žuvimi, jautiena, vištiena, kalakutiena ar aviena – mėgstamiausius nesudėtingai išsirinks bet kuris augintinis. Taip pat galima augintiniui duoti specialių graužalų, kurie ne tik užims augintinį, bet ir padės palaikyti sveikus bei gražius jo dantis.

22-97

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode