Šri Lankos sostinės gatvės antradienį buvo pilnos pūvančių šiukšlių, nes pagrindinis sąvartynas buvo uždarytas jame įvykusios griūties, nusinešusios mažiausiai 30 žmonių gyvybių.

Pareigūnai uždarė didžiulį 90 metrų aukščio šiukšlių kalną, esantį šiaurės rytiniame Kolombo pakraštyje, kai penktadienį nuslinkus jo šlaitui sugriuvo 145 šalimais buvę namai, o po šiukšlėmis buvo palaidota daug žmonių.

Kariuomenės atstovas Roshanas Seneviratne'as (Rošanas Seneviratnas) sakė, kad šimtai karių tebeieško šešių dingusių žmonių, bet praėjus keturioms dienoms po nelaimės pareigūnai jau nebesitiki rasti jų gyvų.

Kolombo savivaldybės taryba ieško naujų vietų, kur būtų galima išvežti šiukšles, kurių sostinėje kasdien susidaro po 800 tonų, nes varnos ir valkataujantys šunys rausiasi maišuose, paliktuose miesto gatvėse.

Taryba antradienį iš vietos magistrato paprašė leidimo gabenti šiukšles į kitą sąvartyną, esantį už miesto, ir žada per parą išspręsti keturias dienas besitęsiančią šiukšlių išvežimo problemą.

„Ieškome naujų vietų. Iki trečiadienio popietės tikiuosi atkurti normalų šiukšlių išvežimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė komisaras V.K.A.Anura.

„Neišmesime visko vienoje vietoje; (išmesime) keliose vietose“, – teigė jis.

Penktadienio nelaimės aukų skaičius išaugo iki 30, nes antradienį buvo rasti dar vieno žmogaus palaikai, pranešė R.Seneviratne'as.

„Vis dar valome apgadintus namus“, – sakė jis AFP.

Pareigūnų teigimu, 1 700 žmonių, gyvenančių sąvartyno apylinkėse, buvo perkelti į laikinas prieglaudas, o vyriausybė ieško kitų apgyvendinimo galimybių.

Nelaimė įvyko penktadienio vakarą Šri Lankos gyventojams sutinkant tradicinius Naujuosius metus. 23 mln. tonų šiukšlių kalno griūtį sukėlė prieš tai kilęs gaisras ir visą naktį pliaupusi liūtis.

Parlamentas buvo perspėtas, kad tas sąvartynas kelia didžiulį pavojų sveikatai, ir kad reikia ieškoti ilgalaikio sprendimo Kolombo šiukšlių tvarkymo problemoms.

Nelaimių valdymo ministras Anura Yapa (Anura Japa) sakė, kad žūčių buvo galima išvengti, jei vietos gyventojai būtų paklusę prieš dvi savaites paskelbtiems raginimams evakuotis.

Kolombe šiukšlių tvarkymas jau ne vienerius metus kelia didelių rūpesčių, o politikams nesisekė rasti priimtino sprendinio. Tačiau aktyvistai tvirtina, kad specialios kompensacijos ir gyventojų perkėlimas nėra tinkamas šios miesto problemos sprendimas.

Kolombas, balandžio 18 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode